Isnin, 26 September 2011

Kewujudan Masyarakat Zaman Batu (Pra Sejarah) Di Malaysia....

Di Lenggong, Perak 
(pengkebumian)

Di Gua Tambun, Perak
(lukisan dinding)

Gua Niah, Sarawak
(lukisan dinding)

Kalau gua rujuk buku-buku berkaitan hal-hal tamadun ni, dinyatakan bahawa zaman pra sejarah di Malaysia berlaku dalam tempoh 200,000 tahun yang lampau. Gambar di atas merupakan salah satu bukti kewujudan ketamadunan manusia di Malaysia. Dan kita harus berbangga. Tapi gua tak mau kaitkan penulisan gua kali ini dengan Teori Darwin yang berketurunan beruk itu. Tak perlu la gua nak cerita pasal tracking years paleolitik, mesolitik, neolitik....

Jika dilihat dan dikaji melalui pembacaan proses ketamadunan manusia ini bermula di kawasan pingir-pingir sungai dan gua yang mempunyai sumber makanan dan pelindungan. 

dan di bawah adalah bukti ketamadunan manusia itu bersambung-sambung dan tidak pernah putus-putus...





















5 ulasan:

jiran umah lu... berkata...

tu gambar last tu usia brape tahun???

pye:rudz berkata...

gampang.

GAFARO a.k.a. agentno9 berkata...

nampak seperti petani sedang berladang....

ini menunjukkan tamadun dahulu sangat mahir bercucuk tanam...

gedek! berkata...

siot, je!

Fa-T berkata...

jiran...
ntah.. gua sampai je dah ade..

pyerudz...
tang mana?

gafaro...
yaa bukti.. sahih!

gedek...
makin bertamadun.. makin jahanam minda

skudeng